- Individueel en collectief
Voor onze leerlingen zijn zelfkennis, aanvaarding, betrokkenheid en autonomie geen voor de hand liggende ontwikkelingsdoelen. In relatief kleine klassen kunnen ze daar op een veilige manier aan werken, zodat identiteit en inhoud evenwichtig kunnen groeien. We streven naar zorg voor het individu en aandacht voor de groep, hand in hand, steeds subtiel gedoseerd en volgens gedragen principes toegepast. Hierbij is essentieel dat zorg, in de zin van klas-, leef-, leer- en psychosociale zorg, een zaak is van iedereen. We focussen m.a.w. op een allesomvattende benadering en een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Keuze en engagement
De specifieke keuze voor een middelbare studie in Sint-Jozef OV4 is een samenspel tussen leerling, ouders en school. De school verwacht een maximale inzet van de leerlingen. Dit engagement zal aanvankelijk gestructureerd worden via opgelegde taken en haalbare, overzichtelijke leerstofgehelen. Gaandeweg willen we jonge leerlingen bewust maken van de eigen verantwoordelijkheid m.b.t. hun keuze en leertraject. Aandacht voor zelfsturing is hierbij cruciaal. Empowerment wordt permanent gestimuleerd: het is immers nodig dat de leerlingen zelf mettertijd actief mogelijkheden exploreren om hun kennis en vooral praktische vaardigheden uit te breiden.
- Maatschappij en kritisch
Het prefix ‘buiten’ in buitengewoon behoort tot het verleden in een wereld die zich dagelijks aan een hoog tempo blijft heruitvinden. Sint-Jozef OV4 wil de inclusieve kansen van de maatschappij benutten, met een kritisch oog voor de valkuilen. Het brede speelveld willen we samen met de leerlingen toetsen op kwaliteit, nut en bruikbaarheid. De school moedigt de leerlingen aan om open minded een eigen maatschappijgericht netwerk uit te bouwen, of het nu gaat om werken, vrije tijd of wonen. Relevante vakoverschrijdende projecten verduidelijken samenhang, extra muros activiteiten verruimen een horizon, begeleiding naar de arbeidsmarkt of hogere studies verhoogt realiteitszin, zorgbegeleiding ondersteunt zelfkennis en assertiviteit …
- Dialoog en daadkracht
Een open klimaat gedijt het best binnen een goed geordende communicatiestructuur tussen alle betrokkenen. Dit streefdoel wil Sint-Jozef OV4 waarmaken via goed uitgebouwde overlegkanalen zoals klassenraden, ouderraad, oudercontact, overlegcommissie, leerlingenraad, zorgplatform, enz… Via consensus mikt de school op een doortastende opvolging en concrete aanpak die, voor iedereen en de leerlingen in het bijzonder, respect, duidelijkheid en houvast garandeert. Op het vlak van communicatie en leefregels baseren we ons op een dynamisch schoolreglement, waaraan fundamenteel niet kan getornd worden. Nultolerantie is echter geen optie, zodat elk redelijk voorstel of aanvaardbare afwijking ten gunste van een logische individuele behoefte (van een leerling) bespreekbaar blijft.